21.08.10 г.

ХАРУТ САСУНЯН: ЗАЩО АРМЕНЦИТЕ ДА ХОДЯТ НА ОСТРОВ АХТАМАР И ДА СТАНАТ ИНСТРУМЕНТ НА ТУРСКАТА ПРОПАГАНДА?

Харут Сасунян
Главен редактор на
„The California Courier”
От времето на Геноцида, след почти век забранени служби в арменските църкви, турското правителство накрая реши да разреши еднократно отслужване на литургия в църквата „Свети Кръст”, построена през Х век на остров Ахтамар.


Възникнаха въпроси за това доколко благоразумно е присъствието на тази литургия, която ще се състои на 19 септември, и на която турското правителство е поканило арменци от всички краища на света, членове на международните медии и

АРА ПАПЯН: ПОЛАГАЩОТО НИ СЕ ПО ПРАВО, НЕ МОЖЕ ДА НИ СЕ ПРЕДОСТАВЯ КАТО НАГРАДА

Ара Папян
Ръководител на центъра 
"Модус вивенди"
За правилното възприемане на всяко едно действие или постъпка е необходимо да се взимат предвид редица фактори. Един от най-важните е мотивът, причината за това действие. Ако погледнем на предстоящата на 19 септември литургия в църквата "Сурп Хач" (Свети Кръст) на о. Ахтамар и съпътстващият я шум от тази гледна точка, става ясна неуместната, меко казано, причина. Няма спор, че тази литургия и инициативата изобщо нямат никакво отношение към възхвалата на Господ. Това, замислено от турското правителство, фалшиво мероприятие преследва едничка цел, ползвайки измислени политологически понятия, да проектира положителния образ на Турция в очите на света.

Турците постъпват отлично, като за пореден път мамят света. Това е тяхната природа и тяхно право. Само че аз не мога да проумея смисъла на

16.08.10 г.

СНИМКИ ОТ АРХИВИТЕ НА МУЗЕЙ-ИНСТИТУТА НА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Съществува огромен брой фотографии, отнасящи се към Геноцида над арменците, които се съхраняват в архивите на много страни, като особено голям дял от тях се съхраняват в  Русия, Германия, Австрия, САЩ, Норвегия и Армения. Отчитайки епохата на тези трагични събития, в която много малко хора са разполагали с фотографска апаратура, особено в такива отдалечени от големи населени центрове, райони, тези фотоматериали са изключително важни доказателства за трагедията на арменския народ.

АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Що е то арменски геноцид?

Арменски геноцид се нарича масовото унищожение на арменското население в Османската империя в периода на Първата световна война.

Това унищожаване е било осъществено в различни региони на Османската империя от младотурското правителство, което е било на власт в Турция в този период.

ЩО Е ТО ГЕНОЦИД

Терминът "Геноцид" е предложен през 1944 година от полския юрист от еврейски произход, професор Рафаел Лемкин, чието семейство е жертва на Холокоста. Унищожаването на арменското население в Османската империя в периода 1915 - 1923 г. е престъпление от особено голям мащаб, което Лемкин залага именно като база за предлаганото от него определение. Етимологията на термина "Геноцид" е съчетанието на гръцката дума "генос" - род, племе и на латинската дума "цидиум" - унищожение, убиване. По-късно международният Нюрнбергски трибунал осъжда лидерите на Нацистка Германия за престъпления срещу човечеството, включвайки в присъдата понятието "геноцид" като описание за стореното от фашистите, но не и като юридически термин.