21.10.10 г.

17 АПРИЛ 1993: СЪДБОНОСЕН ДЕН В БИТКАТА ЗА ШАХУМЯН


Командир Шахен Мехрян и седем партизани „Йехниг” (сърна) убити, след като хеликоптерът им е бил ударен над Гюлистан



„ Като водач, Джанбулад, полетя напред и аз го последвах. Стигнахме до хидро-електрическата станция и навлязохме в гората, заобикаляйки резервоара Сарсанг, където един партизански отряд ни очакваше. Момчетата ни посрещнаха топло и ние започнахме да разтоварваме оръжията и амунициите, които им бяхме донесли. Две-три минути по-късно чухме силна експлозия и ние всички се огледахме за прикритие. Момчетата посочиха към огъня, отдясно над нас. Стреляха към нас откъм Талиш.”

Така Рафик Мехрабян, капитан на хеликоптер към авиолиния Армаеро, си спомня за съдбоносния полет на 17 април 1993 г.

17.10.10 г.

ИЗВИНЕНИЕ ЗА КЛЕВЕТА СРЕЩУ ЕДИН ЧОВЕК, НО НЯМА ИЗВИНЕНИЕ ЗА УБИЙСТВОТО НА МИЛИОН И ПОЛОВИНА



През 2008 г. SPLC – благотворителна организация за човешки права, базирана в Алабама, публикува статия, озаглавена „Състояние на отрицание: Турция харчи милиони да покрие Арменския геноцид”. Едно остро експозе за сложните и престъпни усилия на Турция да притиска американски политици и да примамва академици, които да отричат факта на Арменския геноцид.

Според тази статия „Турция използва политически лостове и харчи милиони долари в САЩ, за да размътва темата за Арменския геноцид... Историци, апелиращи за съмнение по отношение на Арменския геноцид,... са платени от турското правителство.”