12.04.12 г.

В Баку не им е до песен

Източник: Deutsche Welle

Автор: К. Нагел, Б. Емануилов, Редактор: Б. Рачева

Седмици преди Евровизия 2012 духовете в Азербайджан са доста неспокойни - но не по музикални, а по политически причини. В Баку дръзнаха дори да демонстрират - за повече права и свободи.

Това бе първата разрешена опозиционна демонстрация от седем години насам. Към четири хиляди души излязоха на улицата с настоявания за реформи, за освобождаване на политическите затворници, за свободни избори и за свобода на събиранията. Лидерът на опозиционната партия "Мусават" Иса Гамбар определя протеста като важен сигнал и се надява на следващата демонстрация да дойдат още повече хора.

Терористи се прицелиха във финала на "Евровизия"

Източник: АКТУАЛНО

Радикални ислямисти заплашиха с терористични нападения по време на финалите на фестивала „Евровизия” през май в столицата на Азербайджан - Баку. Агенция „Интерфакс” цитира статия, публикувана на радикалния сайт Ummanews, в която неизвестен автор поема отговорност за опитите за атентати в азерския град Гяндже и други населени места на територията на кавказката република през последните седмици, предаде Стандарт Нюз.

ЕС и източните съседи ще работят заедно за по-добра парламентарна демокрация

Източник: ДНЕВНИК

Кристиан Вигенин е съпредседател на
Асамблеята от страна на Европарламента.
[© European Parliament - Audiovisual Unit]
Европейският съюз и източноевропейските му съседи трябва да работят съвместно, за да подобрят качеството на парламентарната демокрация и да допринесат за по-свободни и честни избори в близките на ЕС държави. Това заявиха представители на страните на откриването на втората редовна сесия на Парламентарната асамблея Евронест в Баку, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

11.04.12 г.

Баку мачка народа заради блясъка на Евровизия

Източник: Съюз на българските журналисти

Работници събарят на 30 март стара
къща в Баку заради Евровизия (photo: reutеrs)
Президентът на Азербайджан построи бляскавата Кристална зала за гледания в цял свят песенен конкурс Евровизия, но според критици правителството нарушава човешките права, събаряйки домове заради нощта, в която страната му ще бъде под светлините на прожекторите.

Елдар Гасимов и Нигяр Джамал извоюваха правото на страната производител на петрол да бъде домакин на годишния конкурс за песен на 26 май, спечелвайки го миналaта година в Германия с любовната песен "Running scared".

Блестящи небостъргачи от стъкло и стомана се издигат в небето на Баку и скъпи автомобили минават край бутици на Диор, Армани и Тифани на Булеварда на Нефтопроизводителя край Каспийско море.