22.03.12 г.

Турция е сред религиозните преследвачи в света според USCIRF

Източник: bg Вести

САЩ посочи 16-те страни, в които най-брутално и злостно се нарушават човешки права в областта на свободата на вероизповедание. В списъка влезе съюзникът на САЩ - Турция, като нарушител на религиозните свободи под специално наблюдение попада и Русия.

Данните са от 14-ият поред годишен доклад на Американската комисия за международна религиозна свобода, в който се прави преглед на религиозните злоупотреби в 25 страни по целия свят. Документът обхваща случаи, станали в периода от 1 април 2011 година до 29 април 2012-а, и се изработва всяка година в рамките на Международния религиозен акт на свободата и посочва държавите, в които особено тежко се погазват религиозните права и свободи на населението.

В Конгреса на САЩ е представен проект за резолюция за арменския геноцид

Източник: АКТУАЛНО

Робърт Менендес - Сенатор от Ню Джърси
Проект за резолюция, признаваща факта на масово изтребване на арменците през 1915 година в последните дни на Османската империя, е внесен в Конгреса на САЩ. Инициатори са двама сенатори – републиканецът Марк Кирк от Илинойс и демократът Робърт Менендес от Ню Джърси, предаде БГНЕС.

21.03.12 г.

Немско жури отне награда на Ердоган

Източник: OFFNews

Автор: Лъчезар Вълев

Шведската принцеса Силвия
Германското жури, което присъди престижната награда „Щайгер“ на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, се е отказало от решението си и е оттеглило наградата, предаде Deutsche Welle.

Това сe случи, след като турският държавен глава отмени пътуването си до Германия.

Той трябваше да присъства в събота на церемония в западногерманския град Бохум за получаване на отличието, но отмени визитата си заради смъртта на 8 турски войници и четирима цивилни в Афганистан. Войниците загинаха на 16 март при катастрофа на хеликоптер.

Според информацията първоначално организаторите на наградата са заявили, че тя ще бъде присъдена на Ердоган за усилията му за демократизация в Турция и за интеграция на страната в Европа.

20.03.12 г.

Ердоган стана пишман

Източник: Де Зората


Милен Радев
 Автор: Милен Радев

Днешният ден ще се запомни с едно от първите публични поражения на мераклията за нов османски ред в Европа и по нейната периферия турски премиер Ердоган.


Един акт, който бе замислен от неговите до глупост наивни и до обезумяване полит-коректни инициатори като триумф за Ердоган, се превърна в унизителен резил за премиера.

Решението тазгодишният „Приз Щайгер“ за „откритост, толерантност и хуманизъм“ да бъде връчен именно на турския премиер предизвиква от седмици негодувание в Германия.

Медиите, политически и обществени организации бяха затрупани от протестни призиви и възмутени петиции на арменски, алевитски, кюрдски и други правозащитни сдружения.

19.03.12 г.

Разузнаването е знаело за убийството на Динк

Източник: Съюз на българските журналисти

Адвокати и роднини на журналиста Хрант Динк
обявяват на пресконференция в Истнабул съмненията си,
че турското разузнаване е знаело за убийството му,
но не го е предотвратило
Адвокатите на семейството на убития турски журналист от арменски произход Хрант Динк поискаха да бъдат разследвани архиви на клоновете на турската разузнавателна служба МИТ в Истанбул и Трабзон.


Целта е според адвокатите да бъде установено защо разузнаването не е успяло да предотврати убийството на Динк, съобщава турското англоезично издание "Тудейс заман".

"Досега не е ставало въпрос за някаква отговорност на МИТ, въпреки че е институция, която, разбира се, е знаела за заплахите за живота на Хрант Динк. МИТ обаче остана извън разследването на убийството", казаха адвокатите на убития журналист на пресконференция.

18.03.12 г.

Германия в шок от “Толерантност” за Реджеп Ердоган

Източник: в. ТРУД

Автор: Ваня Енчева, Берлин

Демонстрант показва лика на турския премиер
Реджеп Ердоган като вампир.
Над 20 хиляди души демонстрираха снощи
в Германия срещу очакваното
посещение на Ердоан.
То обаче беше отменено след гибелта на
12 турски военни при катастрофа
на хеликоптер в Афганистан вчера.
Присъдената на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган германска награда за толерантност, човеколюбие и откритост към света хвърли страната в шок. Живеещи във ФРГ арменци, кюрди и алевити обявиха начало на масови протести.


Призът в категория “Европа” ще бъде връчен днес на тържество в голямата градска зала на град Бохум. Ердоган ще получи високото отличие от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

В останалите категории са отличени шведската кралица Силвия, бившият германски президент Хорст Кьолер, известната актриса Кристиане Хьорбингер и водният дизайнер Волфганг Йоп.

20 000 души скандираха в Германия срещу Ердоган

Източник: DIR.BG

Над 20 хиляди души демонстрираха тази вечер в Германия срещу турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който бе предвидено да пристигне днес на посещение в страната.


Той отмени своята визита след гибелта на 12 турски военни при катастрофа на хеликоптер в Афганистан вчера, предаде Франс прес.

Протестът се състоя в Бохум. Демонстрантите, някои от които дойдоха от съседни държави като Франция и Белгия, се събраха на стадиона в западния германски град, където живее голяма турска общност.