17.03.12 г.

Историческа ИСТИНА: Трите опита за геноцид от страна на Турция в Карабах

Източник: МУЗЕЙ-ИНСТИТУТ НА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Автор: Хайк Демоян, Директор на Музей-Института на Арменския Геноцид
Превод от английски: Мадлен Мангикян

Хайк Демоян
Директор на Музей-Института
на Арменския Геноцид
 Най-малко три пъти в историята си Турция се е опитвала да проведе актове на геноцид, осъществявайки политика на тотално унищожаване и депортация на арменското население от Карабах. От историческа гледна точка текущата позиция на Турция и опитите й да постави предварителни условия към Армения и политиката на натиск с намерението да получи необходимите отстъпки от страна на Армения по отношение на Карабах изглеждат много конкретни. Не по-маловажни са и препратките към историческите записи, хвърлящи светлина на корените на „турската стратегия” по отношение на Карабахския въпрос.



Първият опит

Разширяването на границите на Османската империя в Кавказ е започнало от 16-ти век. По пътя към каспийските брегове турските армии срещат силната съпротива на арменците от Арцах (Карабах) и многократно претърпяват поражения от организираната съпротива на карабахските арменци. През 1725 г. султан Ахмет ІІІ (1703-1730) издава специална фетва за унищожаването на арменците заради успешната им съпротива срещу османците и заради това, че благодарение на тях руснаците стигат до Кавказ, а достъпът на османците до Баку е блокиран.

Френски летищен оператор инвестира в Турция въпреки политическото напрежение

Източник: ДНЕВНИК

Шефът на ADP Пиер Граф представя параметрите
на сделката на пресконференция в Истанбул.
Операторът на парижките летища ADP обяви днес, че придобива 38% от най-големия турски летищен оператор TAV, който управлява голямото летище "Ататюрк" в Истанбул. Стойността на сделката е


667 млн. евро, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Тя става факт въпреки напрежението между Париж и Анкара по въпроса за арменския геноцид, който предизвика опасения от ответни мерки срещу френски предприятия в Турция, коментира агенцията.

Франция и Турция продължават „да си говорят” въпреки разногласията за арменския геноцид

Източник: ИА "ФОКУС"

Париж. Френският външен министър Ален Жюпе днес заяви, че Франция „продължава да говори” с Турция въпреки разногласията около френския законопроект за криминализиране на отричането на арменския геноцид, който беше отхвърлен от Конституционния съвет на Франция, предаде АФП.


„Отношенията ни с Турция не са прекъснати, дори напротив. Икономическите ни връзки остават изключително силни, културните ни отношения са цялостни, а ние продължаваме да говорим с Турция”, заяви Жюпе пред френска медия.

Стремежът на Париж да криминализира отричането на арменския геноцид, извършен от турските власти в началото на 20 век, предизвика силно напрежение между Турция и Франция.

11.03.12 г.

Археолози откриха останки на арменци, убити по време на геноцида

Източник: NOVINI.BG

Масовите гробове принадлежат на избитите местни арменци по време на прословутото клане между 1915-1923 г.

По време на археологическа експедиция в кюрдския град Диарбекир учени попаднаха случайно на останките на хора, погребани в близост до стените на градската крепост Ичкале.
Учените първоначално смятали, че останките принадлежат на местни кюрди, убити по време на гоненията срещу тях в началото на 90-те години на ХХ в, пише cross.bg.