24.02.12 г.

Република Турция – първата фашистка държава в историята

Република Армения и Република Турция имат дългогодишен неразрешим конфликт. Поради това правилната оценка на политическата система и държавна идеология на Турция е от изключителна важност за арменската държава, за да изгради компетентна външна политика и да заеме правилна позиция на международната арена.

Западът традиционно изобразява Република Турция, която изникна от руините на Османската империя, като светска демократична мюсюлманска държава. Въпреки че това клише упорито се върти в западните медии и много често се изрича от американски и европейски официални лица, то е далеч от реалността. За съжаление Армения все още не е посмяла да предложи своята лична оценка на модерната турска държавност и мълчаливо се примирява с гореизказаното описание.

В действителност една от последиците на Геноцида над арменците бе създаването на първата фашистка държава в периферията на Европа. Република Турция имаше всички необходими характеристики, присъщи на фашизма и нацизма, които по-късно се появяват в Италия, Германия и някои други европейски държави. Под шестте основни характеристики на турския фашизъм визираме: