14.08.10 г.

ЖУРНАЛИСТКАТА ЦВЕТАНА ПАСКАЛЕВА: ГОРДА СЪМ, ЧЕ СПАСИХ ЖИВОТА НА КОЛЕГА В КАРАБАХ - EUROCHICAGO.COM

ЖУРНАЛИСТКАТА ЦВЕТАНА ПАСКАЛЕВА
Ако в теб не се преобръща всичко, когато виждаш несправедливостта, ако сърцето ти не е заето и с чуждото страдание, няма как да успееш като журналист, казва работещата в Армения журналистка Цветана Паскалева, цитирана от имигрантския eurochicago.com.

- Живот на кръстопът между Армения и България. Кое е обаче най-вълнуващото завръщане на един герой на Армения в родна България, което ще запомните завинаги?

- Завръщането в родна България, което ще запомня за цял живот, е през декември миналата година, когато бях поканена от президента на Армения да се включа в състава на официалната арменска делегация в България, заедно с още 4 –ма министри.

АРМАН КИРАКОСЯН: ТУРЦИЯ ИМА ШАНС ДА СИ ПОМОГНЕ, АКО ПРИЗНАЕ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД - NEWS.BG

Арман Киракосян е професионален дипломат с ранг на Извънреден и Пълномощен Посланик. Освен това е и историк, син на легендарния арменски съветски историк и политик Джон Киракосян, написал настолната книга за всяко арменско семейство “Младотурците пред съда на историята”.

Първият заместник-министър на външните работи на Република Армения Арман Киракосян пред news.bg

Какви предизвикателства очаквате пред арменската външна политика до края на своя мандат?

ПЪРВО ДЕЛО СРЕЩУ ТУРЦИЯ ЗА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Американци от арменски произход съдят Турция заради понесените физически и материални загуби по време на насилията срещу арменците в Османската империя през 1915 г.
Делото е заведено в съда в Лос Анджелис от двама американски граждани от арменски произход - Гарбис Давоян и Храйр Турабиян, срещу турското правителство, централната банка на Турция и "Зираат банкасъ", предаде БНР.

11.08.10 г.

УЧРЕДИ СЕ ВАРНЕНСКИЯТ КЛОН НА КАИ "ХАЙ ТАД"

 Варна, 17. 07. 2010 г.

На 17 юли в Актовата зала на Арменското училище във Варна се състоя учредително събрание на варненски клон на Комитета за арменски изследвания „Хай Тад”.
След като през януари в София премина учредителното събрание на КАИ „Хай Тад” – България, следваща стъпка, естествено, бе създаването на структури на сдружението по градове.
На събранието във Варна, въпреки горещия летен ден и ваканционния сезон, присъстваха знакови за града ни личности като г-н Антраник Шакариян, председател на Църковното настоятелство във Варна и на „Парекордзаган”, г-н Хайк Ованезов – председател на Арменската общност, г-н Карен Бейлерян – ръководител на скаутската организация,

10.08.10 г.

АРМЕНСКИЯТ КОМИТЕТ "ХАЙ ТАД" ЩЕ ИМА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В ПАЗАРДЖИК

Пазарджик, 24. 04. 2010 г.

В Пазарджик ще имаме представителство на Арменския комитет за изследвания "Хай тад", в превод на български това означава "Арменска Кауза", каза за радио "Фокус" – Пазарджик председателят на Арменското църковно настоятелство в Пазарджик Нерсес Ширинян. Това е една неправителствена организация в целия свят, която има клонове.

В ГРАД СОФИЯ БЕ УЧРЕДЕН КОМИТЕТ ЗА АРМЕНСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ „ХАЙ ТАД” – БЪЛГАРИЯ

София, 23. 01. 2010 г.

На 23 януари в столичния хотел „Родина” бе проведено първото събрание по повод основаването на комитета за арменски изследвания „ХАЙ ТАД”- България.

Над 100 души от цялата арменска общност в страната участваха в учредяването му и дадоха своя глас при приемането на устава на сдружението.

9.08.10 г.

ЦЕЛИТЕ НА КАИ "ХАЙ ТАД" В БЪЛГАРИЯ

Из Устава на Сдружение „Комитет за арменски изследвания “ХАЙ ТАД” – БЪЛГАРИЯ”

   Член     1.
   ал.   1)   Сдружение „КОМИТЕТ ЗА АРМЕНСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ “ХАЙ ТАД” – БЪЛГАРИЯ” е независимо сдружение с идеална цел, регистрирано по ЗЮЛНЦ.
   ал.   2)   сдружението е създадено, за да допринесе за изграждането на гражданско общество на принципите на зачитане на правата и свободите на малцинствата в България, в частност на лица от арменски произход и членове на техните семейства, в съответствие с Конституцията и законите на страната, Международната харта за правата на човека, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и други международни договорености.
   Член     4.
                ЦЕЛИ:

ДОБРЕ ДОШЛИ

Скъпи членове на КАИ „Хай тад”, съмишленици и приятели,

В историята на човечеството няма по-страшно престъпление от избиването на цял един народ, с цел пълното му унищожаване и прочистване на изконната територия, на която той живее. По-непростимото и недопустимото от политическа и морална гледна точка е може би непризнаването на факта на геноцида.