11.08.10 г.

УЧРЕДИ СЕ ВАРНЕНСКИЯТ КЛОН НА КАИ "ХАЙ ТАД"

 Варна, 17. 07. 2010 г.

На 17 юли в Актовата зала на Арменското училище във Варна се състоя учредително събрание на варненски клон на Комитета за арменски изследвания „Хай Тад”.
След като през януари в София премина учредителното събрание на КАИ „Хай Тад” – България, следваща стъпка, естествено, бе създаването на структури на сдружението по градове.
На събранието във Варна, въпреки горещия летен ден и ваканционния сезон, присъстваха знакови за града ни личности като г-н Антраник Шакариян, председател на Църковното настоятелство във Варна и на „Парекордзаган”, г-н Хайк Ованезов – председател на Арменската общност, г-н Карен Бейлерян – ръководител на скаутската организация,
г-н Таквор Вартанян - доайен и дългогодишен председател на Арменската общност, доц Масис Хаджолян – преподавател по право във ВСУ,  г-жа Забел Бейлерян – създател на варненския клон на АБД „ХОМ”,  Ервант Каязаде и Хайгаз Манкикян – представители на Регионалното ръководство на АРФ „Ташнагцутюн”, г-жа Анник Сърмаджиян – представител на РР на АБД „ХОМ” – България, г-н Агоп Крикорян – известен бизнесмен от Варна, г-н Михаил Агабабян – представител на  Арменските авиолинии, пастор Ервант Казасян и пастор Нерсес Кетикян и др.
Сред официалните гости бе  д-р Ивайло Митковски, член на ръководството на ДСБ- Варна, представители на Политическа партия „Атака”, доц. Христо Ганев – представител на Тракийското дружество, фотографът Юлиян Ангелов, подготвящ изложба за арменците в България и др.
Присъстващите бяха привествани от Сахак Чалакян - съпредседател на КАИ "Хай Тад", както и от Хайгашот Агасян - член на УС на КАИ " Хай Тад". Гостите бяха запознати с историята, целите, средствата за постигането им и структурирането на „Хай Тад”.
„ХАЙ ТАД” по света си поставя за цел чрез правови методи да осигури защита на правата и свободите на малцинствата в България, в частност на лица от арменски произход и членове на техните семейства, както и да им осигури юридическа защита при възникване на етническа омраза и дискриминация. Основна цел на КАИ „Хай Тад” винаги е била признаването на Геноцида над арменския народ.
Сред целите, залегнали в устава на сдружението, са изследването и разпространението на арменските духовни и културни  ценности и история. КАИ ще създава и развива читалища и музеи, ще организира изложби, лекции и семинари в различни области  на културата и историята.  Служейки си със средствата за масова информация, сдружението си поставя за цел да популяризира направени проучвания в областта на арменистиката, отбелязването на бележити за арменците дати, запознаване на обществеността с арменския история, култура и език и да представя талантите от арменски произход пред широка аудитория.
Сред средствата за постигане на целите на сдружението са и поощряване на  млади таланти и утвърдени културни дейци в издаването на техните произведения, свързани с арменската проблематика.
След последвалия коктейл, желаещите да попълнят заявления за членство в КАИ „Хай Тад” бяха поканени да го направят и се пристъпи към избор на ръководство на новосъздадения клон във Варна. От присъстващите в залата, право на глас имаха 21 души. След гласуване се реши съставът на ръководството да бъде тричленен, Предложенията по реда на тяхното издигане, бяха Саркис Дуварджиян, Хованес Дюлгерян и пастор Нерсес Кетикян. Присъстващите взеха с пълно мнозинство решение това да бъде съставът на първото ръководство на КАИ „Хай Тад” във Варна.
С пожелания за успех на дейността във Варна, председателстващият закри събранието. На първото си заседание ръководството избра за председател Саркис Дуварджиян. Присъединяваме се в благопожеланията към новоучреденото сдружение в града ни за успех и следване на целите.

 Флора Агопян

Няма коментари:

Публикуване на коментар