27.04.12 г.

ВЪВ ВАРНА ПОЧЕТОХА ЖЕРТВИТЕ НА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД (ВИДЕО)

Източник: БГНЕС

97 години от арменския геноцид отбелязват днес всички арменци. По този повод от 17 часа беше отслужена панихида в местния апостолически храм „Свети Саркис“. Час по-късно започна и шествието, което премине през централната градска част и  стигне до паметника на загиналите до Археологическия музей. Там се проведе специален ритуал с поднасяне на венци и цветя.

Бургас почете паметта на избитите арменци (ВИДЕО)

Източник: ТВ СКАТ

Бургас почете с панихида жертвите на Арменския геноцид. Венци и цветя бяха поднесени пред мемориала при арменската църква в морския град. Телевизия СКАТ, партия „Национален фронт за спасение на България“ и вестник „Десант“ също почетоха паметта на загиналите.

София почете паметта на избитите арменци (ВИДЕО)

Източник: ТВ СКАТ

В София десетки арменци също се включиха във възпоменателен митинг шествие по-повод 97-мата годишнина от геноцида над арменците. Те поднесоха венци и цветя на паметника „Хачкар“.


Знаят ли турците кои са техните баби?

Източник: Deutsche Welle
Р. Хосфелд, Б. Емануилов,
Редактор: М. Илчева

Ролф Хосфелд
Неоосманизмът всява объркване. Той поставя под въпрос официалната историческа митология на Турция, пише Ролф Хосфелд от Дойчландрадио по повод годишнината от едно зловещо престъпление.

Днес е 24 април. На тази дата арменците по света напомнят за началото на трагедията, която те наричат агхет. Агхет е арменска дума, която се превежда като "невъобразимо престъпление" или "голяма катастрофа". В периода 1915-1916 година в Османската империя бяха убити най-малко един милион арменци. Невъобразимо престъпление, в което бе обезкървен един народ, заселил се преди стотици години в Мала Азия.

Мълчанието за арменския геноцид е срам!

Изявление на Гражданското Общество за Реална Демокрация – ГОРД във връзка с 24 април, Международният ден за отбелязване на Арменския геноцид

Търпеливо изчакахме два дни, за да видим дали по някакъв начин държавата България и

23.04.12 г.

БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ОПОЗОРИХА ПО ВЪПРОСА ЗА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД


Проф. инж. Гаро МАРДИРОСЯН
Д-р по физика и Доктор на техническите науки


Отново е 24 април. Отново зедно с милиони хора по света ще сведем глави в знак на почит към паметта на милион и половината невинни жертви на чудовищното престъпление, извършено над нашите предци в Османската империя.
Освен всичко друго, тази трагична дата е и повод да се направи равносметка на случилото се през изминалата година по отношение на един свят и болезнен за нас арменците въпрос – признаването на Геноцида.