16.10.10 г.

В АРМЕНИЯ БЕ ОТКРИТ НАЙ-ДЪЛГИЯТ ЛИФТ В СВЕТА (ВИДЕО)

 ВИДЕО

В Армения днес бе открит най-дългият лифт в света. С дължината си от 5,7 км той може спокойно да претендира за вписване в Книгата на рекордите на Гинес, съобщи ИТАР-ТАСС.

11.10.10 г.

СЕГА ОБАМА МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ НОМИНАЦИЯТА ЗА ПОСЛАНИК В АЗЕРБАЙДЖАН НА МЯСТОТО НА БРАЙЗА

Харут Сасунян
ENGLISH

ՀԱՅԵՐԵՆ

Матю Брайза е имал весело преживяване на път към Баку. След като е бил уверен от служители на Белия дом и Държавния департамент, че той ще бъде следващият посланик на САЩ в Азербайджан, приготвил багажа си и дал дома си във Вашингтон под наем. Вече дори усещал мириса на петрол и газ във въздуха!

Бил толкова развълнуван, че забравил как неговите безотговорни изказвания и действия по времето, когато посредничеше в преговорите за конфликта в Карабах (Арцах), скара някои от неговите вашингтонски колеги, както и други в Кавказ.

Преди повече от година, когато постът на посланик на САЩ в Баку се освободи, Брайза съвсем нетактично повтаряше на всеослушание във Вашингтон, че той иска – дори нещо повече: че ще бъде, следващият посланик в Азербайджан. Обаче тогава удари на камък – президентът на Азербайджан Алиев информира Белия дом, че не харесва нито политиката на администрацията на Обама, нито самообявилия се за вундеркинд!

ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА

Проф. инж. Гаро МАРДИРОСЯН
От няколко седмици в интернет пространството битува реклама за предстоящо представяне на книгата на Джъстин Маккарти „Смърт и изгнание (Етническо прочистване на османските мюсюлмани 1821–1922)”, както и предложения на различни он-лайн книжарници за продажбата й. Книгата предстои да се появи на българския книжен пазар в началото на месец август. Тепърва за нея ще се произнесат специалисти и редови читатели. Тук ще споделим само някои мисли на неспециалист, породени от видяното в електронното пространство, и то само касаещи Арменския геноцид.

В предговора към книгата Джъстин Маккарти е представен като американски професор, носител на престижни награди. Всъщност наградите са две. Първата е от 1996 г. от Университета в Луисвил, Кентъки, т.е. от университета, в който той работи от дълги години. Втората „престижна” награда е Орденът за заслуги на Република Турция от 1998 г. Кометарът е излишен.