11.10.10 г.

ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА

Проф. инж. Гаро МАРДИРОСЯН
От няколко седмици в интернет пространството битува реклама за предстоящо представяне на книгата на Джъстин Маккарти „Смърт и изгнание (Етническо прочистване на османските мюсюлмани 1821–1922)”, както и предложения на различни он-лайн книжарници за продажбата й. Книгата предстои да се появи на българския книжен пазар в началото на месец август. Тепърва за нея ще се произнесат специалисти и редови читатели. Тук ще споделим само някои мисли на неспециалист, породени от видяното в електронното пространство, и то само касаещи Арменския геноцид.

В предговора към книгата Джъстин Маккарти е представен като американски професор, носител на престижни награди. Всъщност наградите са две. Първата е от 1996 г. от Университета в Луисвил, Кентъки, т.е. от университета, в който той работи от дълги години. Втората „престижна” награда е Орденът за заслуги на Република Турция от 1998 г. Кометарът е излишен.



Няма да коментираме научната и обществена дейност на Маккарти. За нас е важно, че той е печално известен с факта, че не само отрича Арменския геноцид, но твърди че в Източен Анадол арменците са избили половин милиона турци!

Със задачата да направи достояние на българския читател книгата и авторът й се е заел ст.н.с. д-р Веселин Ангелов, сътрудник на Регионалния исторически музей в Благоевград, който е и автор на предговора.

Естествено един от първите въпроси, които възникват, е: кой финансира издаването на такава книга (очевидно луксозно издание, твърда корица, 428 страници) днес по време на тотален финансов колапс на българската наука, включително и на издателската дейност. Когато десетки прекрасни и полезни книги на български и чуждестранни автори „чакат ред" докато се намерят жалките пари за издаването им. Оказа се, както сам твърди специалистът по бригадирското движение в Пиринска Македония г-н Ангелов, че това е негова самоинициатива и той сам финансира и издава книгата, а печатницата на Софийския университет се съгласила да я отпечата. Но тагава защо в рекламните материали пише Университетско издателство „Св. Климент Охридски", а не издателство „Веселин Ангелов"? А на корицата на самата книга издателство не е упоменато. Дали доцентът не знае, че това е необходимо? Дали не се злоупотребява с името и авторитета на това уважавано българско издателство, недоглеждане ли е това или е умишлено действие?

Естествено в интернет пространството се появихе редица коментари и отзиви за това престоящо събитие. Някои по-гневни, други по-умерени, но категорични. Дебатът тепърва ще се разгори. Ако въобше може да има дебат по един очевиден опит за фалшифициране на историята и жалките опити на един български историк да ги лансира пред българския читател.

Можем да разберем напъните на спонсорирания и награждавания от Анкара американски псевдоучен. Засега необясним за нас остава ентусиазмът на българския му колега д-р Веселин Ангелов да ни пробутва „другата история”, както той я нарича. Дали не се надява някоя сутрин да се събуди като професор, за заслуги към.....?

Според Ангелов, „Маккарти има неортодоксален поглед върху т. нар. арменски геноцид, за който се твърди, че е настъпил през 1915-1916 г.". Само двете думи „т.нар." и „се твърди" са достатъчни, за да добием представа за морала и за нивото на историческата култура на написалия ги. И дали това е „неортодоксален поглед" или нещо друго?

„Нека историците да я прочетат и са кажат думата дали е истина или не” – пише в предговора Ангелов. Г-н доцент, по тази тема вече повече от 90 години се пиши и се коментира. Мнението са си казали не само учени, но и най-светлите умове на човечеството от онези години. Заедно с камарите кости на милион и половината невинни избити арменци, има камари от архиви, книги, научни статии и други материали. Все още има и живи свидетели на онова чудовищо престъпление, което и вие се опитвате да отречете. И да се гаврите с паметта на невинните избити, изклани, разстреляни, живи заровени, живи изгорени милион и половина арменски жени, деца, старци! Дали си представяте с какво сте се захванал!

Нека да поканим този доцент на среща с арменската общност, на която той, гледайки ни в очите нас, потомците на палачите на стотици хиляди турци, да обясни тезата и мотивите си!

Проф. инж. Гаро МАРДИРОСЯН
Д-р по физика и доктор на техническите науки

4 коментара:

  1. Това по-скоро е коментар на рекламата за книгата, която битуваше в електронното пространство. А самата книга ще коментират специалистите. Впрочем такива коментари се появиха и в медийното и н интернет-пространството.
    Гаро Мардиросян

    ОтговорИзтриване
  2. Това не е първия опит на чуждестранни "професори, носители на престижни награди" за преиначаване на очевидните исторически факти, касаещи арменския въпрос, а и арменската история като цяло.Срам и позор е за български учени историци като г-н Веселин Ангелов да словоблудстват, да служат в храма на лъжата.
    Една друга псевдоисторичка, обслужваща същите нечестиви интереси каза, че в Батак всъщност не е имало клане!Докога господа "историци"? Колко струва професионалната ви чест?А колко струва националната ви чест? Нима същите тези, които ви плащат да словоблудствате и да развращавате читателите, не са потомци на тези, които 500 години владяха България? Достойнството не се купува с пари, господин Ангелов.

    ОтговорИзтриване
  3. Никой, никого не е купувал. Това е само книга, при това научна, а вместо да я прочетете и оборите с факти - вие словоблудствате. Авторът на предговоря само я представя с всичките й твърдения и тези - обзорно. Книгата отдавна е известна и е обект на всевъзможни коментари. Та нима не е чудесен повод да се натрие носа на "фалшификатора" Маккарти. Историците мълчат, смудователно са сварени по бели гащи, не са подготвени. А има цели институти. Никои тук страна не е вземал, а само се казва какво този автор чмисли и какви са му източниците. Нищо повече.

    ОтговорИзтриване
  4. Г-н "Анонимен", освен "цели институти" има и понятия като морал, съвест, памет и някои други. Фактът че се криете като "анонимен" навежда на някои мисли във връзка с гореизброените категории.
    проф. Гаро Мардиросян

    ОтговорИзтриване