9.03.12 г.

Доза френска преднамереност

Източник: Deutsche Welle

Френският конституционен съд отхвърли закона за геноцида срещу арменците. С кого всъщност се съобразиха съдиите - дали наистина само с върховната истина или и с гнева и натиска на Анкара, в името на добрите отношения?

Това беше едно съмнително решение, защото съдиите не бяха непредубедени, категоричен е френският автор и публицист Бернар-Анри Леви.

Саркози пак иска криминализиране на отричането на арменския геноцид

Източник: VESTI.BG

Президентът на Франция Никола Саркози обеща да направи всичко възможно, за да бъде приет законът, криминализиращ отричането на геноцида на арменците в Османската империя в началото на ХХ в.

По-рано френският Сенат ратифицира законопроекта, предвиждащ затвор и глоба за този, който отрича арменския геноцид. След това обаче Конституционният съд обяви документа за незаконен с мотива, че задължителното вменяване на становище по въпроса на френските граждани нарушава тяхното право на лично мнение, което е в основата на демократичното общество.

7.03.12 г.

Каспийската енергийна политика е тотално объркана

Източник: Mediapool.bg

Борут Гржич*, "Юропиан войс"

Лидерите на каспийските страни искат оферти за своя газ, но вместо това Европейският съюз провежда серия от взаимно конкуриращи се енергийни конференции.

Европейският проект за изграждането на южен газов коридор за доставка на каспийски газ за европейските потребители е на ръба на провала. Отчасти заради това, че Турция е станала голяма пречка за изграждането на газопровода "Набуко" и отчасти заради неясния европейски отговор.

Вместо равноправно участие в "Набуко", Турция иска да използва географската си позиция и да се превърне в газов доставчик за Европа на високи цени.

Как Турция създава терористи

Източник: Deutsche Welle

Турските затвори са пълни с малолетни. Всеки десети е обвинен, че е "терорист", а онова, което тези деца предимно от кюрдски произход преживяват зад решетките, в много случаи звучи като от филм на ужасите.

Особено в кюрдските региони в Източна и Югоизточна Турция да попаднеш в затвора е всъщност много лесно. През миналата година в турски затвори са лежали около 2600 деца и юноши, повечето от които със съдебно решение са били обявени за "терористи". Става дума предимно за деца и юноши, които до тогава не са се провинявали в нищо, освен че са хвърлили някой и друг камък срещу силите за сигурност по време на кюрдска протестна демонстрация, или пък че са били на погребение на някой член на забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/. Това, по правило, означава за тях затвор за около 7-8 години.

Армения официално се отказа от участие на „Евровизия” в Азербайджан

Източник: ИА "Фокус"

Ереван. Армения официално се отказа от участие в конкурса за песен на „Евровизия-2012” в Азербайджан, предаде АФП.
„Армения реши да се откаже от участие в конкурса „Евровизия”, който ще се проведе в Баку”, заяви директорът на арменската обществена телевизия Гагик Бунятян. Той отказа да коментира какви са причините за решението.
Организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия изразиха своето разочарование от арменския отказ от конкурса.
В края на февруари арменски певци обявиха, че ще бойкотират участието в конкурса за песен „Евровизия-2012”, който ще се състои в Баку през май. Над 20 известни арменски певци изпратиха изявление до Европейския съюз за радио и телевизия и до Обществената телевизия на Армения, в което изразяват своя протест срещу убийството на арменски военнослужещ на границата с Азербайджан.
„Отказваме се от участие в „Евровизия” в Баку”, гласеше изявлението.

6.03.12 г.

Турция остава хладна към Франция

Източник: в. НОВИНАР

Бюлент Аринк
Въпреки че Конституционният съд на Франция отхвърли закона, криминализиращ непризнаването на Арменския геноцид, Турция ще запази ограничителните си мерки спрямо европейската страна. Решението бе обявено от говорител на турското правителство, цитиран от вестник „Заман”.

Вицепремиерът на южната ни съседка Бюлент Аринк заяви, че темата за спорния френски законопроект, който охлади двустранните отношения, е била на дневен ред на последното заседание на правителството в Анкара. Аринк приветства решението на френските магистрати, но подчерта, че външният министър Ахмет Давутоглу е настоял предприетите действия да останат в сила.

Президентът на Армения се оплака от Азербайджан в НАТО

Източник: Информационна агенция "Фокус"

Серж Саркисян
Ереван. Арменският лидер Серж Саркисян заяви в щабквартирата на НАТО в Брюксел, че Азербайджан отхвърля всички мерки, насочени към поощряване на регионалното сътрудничество и понижаване на напрежението по границите. Арменският президент заяви това след срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, предаде "Взгляд".

„Азербайджан се обявява против изтеглянето на снайперистите от предни линии, както и срещу разследването на инцидентите. Още повече азербайджанската страна не престава да отправя призиви за война. Ръководството на Азербайджан продължава да сее ненавист към арменците. Преди няколко дни азербайджанският президент заяви, че за страната му арменците по света са враг номер едно. Това обстоятелство трябва да получи съответната оценка на международната общност”, подчерта Саркисян.