22.03.12 г.

Турция е сред религиозните преследвачи в света според USCIRF

Източник: bg Вести

САЩ посочи 16-те страни, в които най-брутално и злостно се нарушават човешки права в областта на свободата на вероизповедание. В списъка влезе съюзникът на САЩ - Турция, като нарушител на религиозните свободи под специално наблюдение попада и Русия.

Данните са от 14-ият поред годишен доклад на Американската комисия за международна религиозна свобода, в който се прави преглед на религиозните злоупотреби в 25 страни по целия свят. Документът обхваща случаи, станали в периода от 1 април 2011 година до 29 април 2012-а, и се изработва всяка година в рамките на Международния религиозен акт на свободата и посочва държавите, в които особено тежко се погазват религиозните права и свободи на населението.

Посочени са десетки примери за брутално посегателство върху религиозни групи, а Турция, която е светска държава, член на НАТО и кандидат-член на ЕС, е наречена „пример за Арабска пролет".
Комисията препоръчва на Държавния департамент на САЩ да определи 16-те страни, като региони от особена загриженост.

Осем от споменатите държави от предходни години вече са в списъка като особено брутални нарушители - това са Бирма, Китай, Еритрея, Иран, Северна Корея, Саудитска Арабия, Судан, и Узбекистан.
Комисията сега препоръчва в списъка да се добавят Египет, Ирак, Нигерия, Пакистан, Таджикистан, Турция, Туркменистан и Виетнам се добавят към списъка.

Докладът препоръчва още 9 други страни да бъдат записани в списъка на наблюдаваните страни, защото и там има проблеми с нарушаването на религиозните. Именно в тази квота е Русия, заедно с Афганистан, Беларус, Куба, Индия, Индонезия, Лаос, Сомалия, и Венецуела.

След като докладът беше обнародван, петима от 9-членната комисия, изненадващо излязоха с декларация, че Турция не би трябвало да бъде включвана в списъка със страните, които погазват религиозните права на гражданите си, а в другия - с държавите под наблюдение. Тяхното становище обаче не е залегнало във финалния текст на документа.

Руски експерти по вероизповеданията коментират, че САЩ прави тези списъци, за да прикрие други страни, в които религиозните права се погазват от властите - като Франция, Великобритания и дори Швейцария.
Освен това докладът има препоръчителен характер и досега нито веднъж не е помогнал да се реши някакъв верски конфликт където и да било по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар