16.08.10 г.

АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Що е то арменски геноцид?

Арменски геноцид се нарича масовото унищожение на арменското население в Османската империя в периода на Първата световна война.

Това унищожаване е било осъществено в различни региони на Османската империя от младотурското правителство, което е било на власт в Турция в този период.


Първоначалната международна реакция срещу това насилие е изразена със съвместното изявление на Русия, Франция и Великобритания през май 1915 година, където зверствата срещу арменския народ се определят като "нови престъпления срещу човечеството и цивилизацията". страните постигат съгласие, че правителството на Турция трябва да бъде наказано за извършеното престъпление.

Защо е бил извършен геноцидът над арменците?

Когато започва Първата световна война, младотурското правителство, надявайки се да съхрани останките на рушащата се Османска империя, приема като свое острие теорията на пантюркизма - създаване на огромна турска империя, включваща туркоезичното население на Кавказ, Средна Азия, Крим, Поволжието, Сибир и простираща се до границата с Китай. Политиката на пантюркизма предполага турцизация на всички етнически малцинствени групи в пределите на империята. Арменското население се разглежда като основна пречка за реализацията на този проект.

Макар решението за депортацията на арменците от Западна Армения (Източна Турция) да е прието в края на 1911 година, младотурците използват началото на Първата световна война като удобна възможност за привеждането му в изпълнение.

Колко хора намират смъртта си по време на Геноцида?

В навечерието на Първата световна война в Османската империя живеят два милиона арменци. Около милион и половина са унищожени в периода 1915 до 1923 година. Останалият половин милион се пръска по целия свят.

Механизмът за изпълнение на Геноцида.

Геноцидът е планирано и организирано унищожение на хора с конкретна цел да бъде сложен край на тяхното съществуване. Следователно, за изпълнението на Геноцид е необходимо да има признаци за централизирано и координирано действие по осъществяването му. Именно това превръща Геноцида в държавно престъпление, по силата на това, че всяка държава разполага с ресурси, които може да използва в създаването на такава схема.

На 24 април 1915 година арестът и последвалите убийства на близо хиляда представители на арменската интелигенция, в основни линии от Константинопол (Истанбул), слагат началото на първия етап от унищожението на арменския народ.

Вторият етап на "окончателното разрешаване" на арменския въпрос минава с призоваването в армията на около 300 000 арменски мъже, които по-късно са разоръжени и убити от своите съармейци.

Третият етап на Геноцида бележат кланета, депортации, "походи към смъртта" на жени, старци и деца в Сирийската пустиня. По време на тези походи стотици хиляди хора са избити от турската войска, жандармерия и кюрдски бандити. Останалите измират от глада и епидемиите, които следват човешките ешелони. Хиляди жени и деца са подлагани на насилие. Десетки хиляди са насилствено помохамеданчени.

Накрая, последният стадий на Геноцида над арменците е тоталното и пълно отричане от страна на турското правителство на масовите убийства и унищожаването на арменската нация на територията на нейната прародина. Независимо от засилването в процесите за международно признаване на Геноцида над арменците, Турция продължава да се бори против признаването му с всички средства, включително с пропаганда, фалшификация на научни факти, лобиране и др.

От www.genocide-museum.am
Превод от руски ФЛОРА АГОПЯН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар