16.08.10 г.

ЩО Е ТО ГЕНОЦИД

Терминът "Геноцид" е предложен през 1944 година от полския юрист от еврейски произход, професор Рафаел Лемкин, чието семейство е жертва на Холокоста. Унищожаването на арменското население в Османската империя в периода 1915 - 1923 г. е престъпление от особено голям мащаб, което Лемкин залага именно като база за предлаганото от него определение. Етимологията на термина "Геноцид" е съчетанието на гръцката дума "генос" - род, племе и на латинската дума "цидиум" - унищожение, убиване. По-късно международният Нюрнбергски трибунал осъжда лидерите на Нацистка Германия за престъпления срещу човечеството, включвайки в присъдата понятието "геноцид" като описание за стореното от фашистите, но не и като юридически термин.


На 9 декември 1948 г. Организацията на Обединените нации приема Конвенция за преследване и наказване на престъплението Геноцид.

Конвенцията определя геноцида като международно престъпление, което страните-членки на Конвенцията се задължават да предотвратяват и наказват. Според този документ, геноцид е всяко едно от следните действия, извършени с цел да се унищожи, изцяло или частично, една национална, етническа, расова или религиозна група:

А. убийство на членовете на тази група;
Б. причиняване на тежки повреди на здравословното им състояние;
В. насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
Г. насилствено изселване;
Д. причиняването на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването на тази група.


След приемането на конвенцията, някои експерти предлагат определението на термина да бъде допълнено.

Така, през 1959 г. юристът Питър Дрост предлага следното определение за Геноцид. "Предумишлено унищожаване на човек поради принадлежността му към някоя човешка група."

Израел Чарни, редактор на двутомната "Енциклопедия на Геноцида", предлага "Геноцидът в широкия смисъл на понятието е масово убийство на значителен брой хора, но не в хода на военни действия на едни въоръжени сили срещу други, а в условя на беззащитност и безпомощност на жертвата".

Конвенцията на ООН за преследване и наказване на престъплението геноцид, не включва членовете на политически групи като потенциални жертви, но много изследователи считат, че тази група също трябва да бъде включена в определението на термина. Теоретикът и патриархът на виктимологията, професорът от Калифорнийския университет в Лос Анжелис Лео Купър отбелязва, че в съвременния свят политическите разногласия се считат за достатъчно основателен повод за тормоз и посегателство върху живота, наравно с расовите, националните, етническите и религиозните причини. В отговор на изключването на политическите групи от конвенционното определение на геноцида, Тед Гур и Барбара Харф формулират нов термин - политицид.

От www.genocide-museum.am
 Превод от руски ФЛОРА АГОПЯН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар