31.03.12 г.

Споразуменията за асоцииране на Азербайджан и Армения могат да бъдат европейския инструмент за разрешаване на конфликта в Нагорно Карабах

Източник: ГЕРБ

Андрей Ковачев, ръководител на
българската делегация в Групата на ГЕРБ/ЕНП 
Комисията по външни работи на Европейския парламент гласува днес резолюциите по течащите преговори за споразумения за асоцииране с Азербайджан и Армения.

Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ГЕРБ/ЕНП, представи доклад за посещението на официална делегация на ЕП в двете страни. Той беше начело на делегацията на Комисията по външни работи, посетила Армения и Азербайджан в края на февруари. Целта на визитата бе евродепутатите да се запознаят с последното развитие в преговорите по договорите за асоцииране на двете страни и възможностите на ЕС да помогне за разрешаването на конфликта в Нагорно Карабах. Делегацията се срещна с президентите на Азербайджан и Армения Илхам Алиев и Серж Саркисян, с които бяха обсъдени бъдещето на региона и европейската му перспектива. На срещата с Алиев бяха разгледани и проектите в Южния енергиен коридор.



"Споразуменията за асоцииране към ЕС са добър инструмент за продължаване на демократизацията в Южен Кавказ, подобряване върховенството на правото и приближаване на нашите съседи към Европа", изтъкна д-р Ковачев, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП.

"Представителите на Европейския съюз трябва да получат безусловен достъп до Нагорно Карабах. Регионът има нужда ЕС да играе по-активна роля в изграждането на доверие и помирението между арменската и азербайджанската общности", заяви Андрей Ковачев. Според него "партньорството и влиянието на обединена Европа сред източните ни съседи е ключово за утвърждаването на Европейския съюз като способен играч на международната сцена и позитивна сила в преодоляването на конфликти в световната политика".

Българският евродепутат сподели, че ролята на Азербайджан в региона нараства, особено предвид членството на страната в Съвета за сигурност на ООН и предстоящото от май председателство. Същевременно, страната развива усилено износа на енергийни източници и е важен потенциален доставчик за ЕС и България.

"Армения и Азербайджан трябва еднозначно да заявят, че мирното решение на конфликта между тях е единствената възможност и стриктно да се придържат към договорените основни принципи на ОССЕ", посочи Ковачев. Като докладчик за Групата на Европейската народна партия по резолюцията за Армения, той изрази надеждата, че предстоящите парламентарни избори ще протекат успешно и ще задълбочат демократизацията на страната. Според българския евродепутат, важно за възстановяването на доверието между двете кавказки страни е "Азербайджан да не възпрепятства граждани на трети страни от арменски произход да получават визи, като същевременно се възстановят телефонните връзки помежду им".

Андрей Ковачев е убеден, че "провеждането на финала на Евровизия в Баку беше добра възможност за двете общности да си подадат ръка, но за съжаление натрупаното напрежение около конфликта в Нагорно Карабах продължава да бъде твърде голямо".

Очаква се Комисията по външни работи на ЕП да гласува резолюциите по течащите преговори с Азербайджан и Армения на априлската пленарна сесия в Страсбург.

Няма коментари:

Публикуване на коментар