27.01.11 г.

ЕДНА ГОДИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА КАИ "ХАЙ ТАД"

Преди една година, на 23 януари в гр. София, в общественото пространство у нас се възроди едно формирование, което по цял свят е познато под наименованието „Хай тад”. Негови структури повече от шест десетилетия действат в различни държави по света, като благодарение на техните усилия каузата за признаване на Геноцида, извършен над арменците през 1915-1923 г., от година на година печели повече привърженици и все повече държави и парламенти признават факта на извършеното варварско престъпление над арменския народ.
След учредителното събрание на Комитета за арменски изследвания (КАИ) „Хай тад” в България, то бе официално регистрирано и започна своята дейност, която се концентрира освен около работа за създаване на работещи механизми за признаване на Геноцида над арменския народ, и около теми, свързани с конфликта в Карабах, с Армения и нейното присъствие в европейските структури и др.
По предложение на ръководството на КАИ и в тясно сътрудничество с извънредния и пълномощен посланик на републиката у нас Н.Пр. Сергей Манасарян членове на УС на КАИ „Хай тад” се срещнаха с депутати от Групата за приятелство с Армения. Срещата се състоя в посолството на Армения в София, като по време на разговора бяха обсъдени важни проблеми от двустранен интерес.
Забележителен факт бе, че по инициатива на КАИ „Хай тад” 24 април – Деня в памет на жертвите от 1915 г., бе почетен едновременно в седем града в страната – в един и същ ден и час. Начинанието срещна енергичната подкрепа и на Р Армения в лицето на посланика й в България г-н Сергей Манасарян. Нашите сънародници и техните български приятели излязоха на шествия по улиците на страната и с открито писмо, оставено в посолството на Турция у нас, призоваха Анкара да не продължава да отрича престъпното деяние, извършено от младотурците и да признае Геноцида, като се извини на арменците за избитите невинни милион и половина наши предци.
Сахак Чалъкян
От 6 до 12 май 2010 г. се състоя заседание на комитетите на „Хай тад” по цял свят в Ереван (Армения) и Степанакерт (Карабах). Участие в нея взеха и съпредседателите на организацията от България г-н Сахак Чалъкян и г-жа Вартануш Топакбашян. Наред с останалите участници от над 25 държави (САЩ, Русия, Канада, Ливан, Франция, Англия, Германия, Холандия, Иран, Гърция и др.) представителите от нашата страна споделиха своята работа, разказаха за това как бе отбелязана поредната годишнина от Геноцида, обмениха мнения с останалите си колеги. Всички участниците в събитието се включиха в проявите, посветени на Деня на победата – 9 май и в тържествата по повод освобождаването на град Шуши в Арцах. В рамките на пребиваването в Карабах делегацията бе приета от президента на републиката Бако Сахакян, състоя се среща с председателя на парламента Ашот Гюлян, към когото бяха отправени различни въпроси относно преговорния процес и други теми. Гостите бяха посрещнати в резиденцията на духовния глава на Арцахската епархия сърпазан Мартиросян, като разговорът премина в изключително приятелска атмосфера.
Вартануш Топакбашян
Още с учредяването си „Хай тад” си постави като задача да създаде свои клонове в различни градове на страната. Първи за сформиране на такъв клон изразиха желание нашите сънародници от Варна и така през юни 2010 г. в морската ни столица, в присъствието на десетки привърженици на идеята на „Хай тад” се появи първият клон на формированието. Бе избрано тричленно ръководство в състав Саркис Дуварджян (председател) и членове – Нерсес Кетикян и Хованес Дюлгерян. По тяхна инициатива беше създаден и настоящият блог, който отразява част от новините, свързани с дейността на „Хай тад” по света и у нас. Варненският клон работи много дейно и се надяваме, че неговият пример ще бъде последван и от други градове с активно арменско присъствие.
През изминалия период се състояха и срещи с няколко евродепутати по въпроси, свързани с Карабах и конфликта, който търси своето решение от близо 20 години. През май 2010 г. се проведе среща с евродепутатите Ивайло Калфин и Илияна Йотова, през юни се състоя разговор с евродепутата Андрей Ковачев. През същия месец съпредседателите на „Хай тад” бяха поканени за участие в обща среща-разговор с българските представители в Европарламента, която се организира в хотел „Шератон”. А през ноември 2010 г. евродепутатът Кристиан Вигенин прие съпредседателите на Сдружението в своя офис, където се състоя разговор около теми, отнасящи се до по-близките контакти между Армения и България и програмата „Източно партньорство”.
УС на КАИ "Хай Тад"
Във връзка с еднодневната визита на турския премиер Реджеп Таип Ердоган в София и най-вече по повод изказването на българския премиер Бойко Борисов за позицията на нашата страна относно членството на Турция в Европейския съюз, през октомври 2010 г. спешно бе свикана пресконференция от името на „Хай тад”-България. Еднозначното виждане на премиера за необходимостта Турция да стане част от ЕС и за безрезервната подкрепа, която България е готова да окаже на своята южна съседка, накара членове на УС на Сдружението пред журналисти в „София прес” да декларират своето становище, че докато Анкара не се демократизира и европеизира, докато не се цивилизова и не промени поведението си по отношение на външната си политика, докато не признае факта на Геноцида над арменците, докато не спре да се меси в чуждата политика и най-вече по въпроса за Карабах, тя няма място в ЕС. Бе заявено също, че българските власти трябва да настояват за извършване на задължителни промени в Турция по посока на защитата на човешките права, на спазването на международните норми и т.н., с цел превръщането й в цивилизована страна и едва тогава да се говори за членство в ЕС.
На заседанието на комитетите на Хай тад в Европа, което се проведе в Париж (Франция) на 12-13 ноември 2010 г., покана бе отправена и към съпредседателите на КАИ „Хай тад”-България. По време на проведените дискусии специално бе подчертан и оценен високо фактът на създаването на Сдружението в България, стратегическото му значение за осъществяване на целите на формированието в европейските структури и нуждата тази дейност да се разшири и сред останалите държави от Източна Европа. Основните докладчици ясно очертаха и водещите задачи на „Хай тад” в европейски и световен мащаб.
През отминалата една година КАИ „Хай тад”-България спомогна и за осъществяването на среща на български парламентаристи, гостуващи в САЩ, с офиса на формированието във Вашингтон. Състояха се и няколко срещи с представители на партия „Ред, законност и справедливост” във връзка с внесената от политическата сила декларация за признаване на Геноцида през април 2010 г., макар тя да не бе поставена на обсъждане и гласуване.
В близко бъдеще предстои да бъдат сформирани още няколко клона на формированието в различни градове на страната, като вече има изразено желание от съмишленици и симпатизанти на структурата. И това е естествено, като се има предвид, че каузата на „Хай тад” е кауза на всеки един арменец по света и морален дълг на тези от нас, които продължаваме да пазим свято паметта на невинно загиналите милион и половина наши предци.


УС на КАИ „Хай тад”-България

За връзка: ел. поща haytad_bg@abv.bg
или тел. 0889 63 77 77 – Сахак Чалъкян
или тел. 0886 62 48 64 – Вартануш Топакбашян

1 коментар:

  1. Поздравления за хубавия материал - правдива и ясна хронология на дейността на Хай Тад през изминалата година. Интересно е на срещата през месец май 2010 г. каква беше позицията на г-н Ивайло Калфин, кайто както добре си спомняме като външен министър беше един от най-яростните привърженици на тезата, че Българлия не трябва да признава Геноцида.
    Гаро Мардиросян

    ОтговорИзтриване