2.03.12 г.

За Ходжалу

Източник: в. СТАНДАРТ


КАИ "Хай Тад" - България


Историята познава много агресори, много завоеватели и много окупатори. Познава диктатори, тирани и властимащи, които си позволяват да си играят със съдбите на цели народи и с живота на мирни и невинни хора. В своята вековна история обаче арменците като народ, приел първи христовата вяра за своя държавна религия и я превърнал в свое дълбоко верую, никога не са ограбвали, безчинствали и завладявали чужди територии. Те винаги са отстоявали само правото си да живеят и да се трудят върху своята изконна земя - тази на техните деди, която не един път с лека ръка други са раздавали на чужди. Ако се прочетат внимателно страниците от историята, това става повече от видно за цивилизованите, здравомислещите и почтените хора.


Затова нямаме намерение да отговаряме на написаното от посланика на Азербайджан в България Н. Пр. Емил Каримов във в. "Стандарт" в броя от 23 февруари 2012 г. под заглавие "Справедливост за Ходжали". Колкото и азербайджанската пропагандна машина да се опитва във времето да изопачава истината, фактите, запечатани преди 20 г. от фотообективите и камерите както на чужди журналисти, така и на азербайджански, разкриват грозната истина. А тя показва само едно - как политическите интереси и интриги водят до трагедията свои да избиват свои, как борбата за власт в Азербайджан през 1992 г. и опитите да бъде дискредитиран тогавашният президент на страната Аяз Муталибов води до чудовищното посегателство върху мирни жители на Ходжалу от страна на азербайджански въоръжени сили и как днес се фалшифицира истината. Но запазените от онова време документални материали - интервюта, разкази на оцелели от Ходжалу, снимки, опровергават цялата абсурдна пропагандна атака срещу арменците.

Дори във време на война арменските бойци, защитаващи своята земя, наречена Нагорни Карабах, отнета им насилствено през 20-те години на ХХ век и дарена на Азербайджан, не си позволяваха да нарушат правилата за водене на бойни действия. Два месеца преди атаката над населеното място Ходжалу - селище на територията на Карабах, заселено през периода 1988-1990 г. от властите на Съветски Азербайджан най-вече с турци месхетинци от Ферганската долина на Узбекистан, арменците предупредиха за предстоящата операция и оставиха мирен коридор за изтегляне на мирните жители. Неясно откъде посланик Каримов е взел данните, изнесени в материала му, но в момента на осъществяване на операцията в Ходжалу не е имало такова количество мирни жители. Това се потвърждава и от азербайджански официални източници.

Постоянно разигравайки картата "Ходжалу", официален Баку се стреми да постигне един ефект - да отклони вниманието на международната общественост от планомерно организираните и осъществявани методично с невиждана жестокост кланета и издевателства над арменците в Сумгаит, Баку и други населени с арменци места на Азербайджан, извършени през 1988 г. и след това. За съжаление за тези престъпления и до ден днешен не е дадена съответната оценка от страна на световната общественост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар