1.03.12 г.

Клинтън: Армения и Турция трябва да имат мирни и продуктивни отношения

Източник: Actualno.com

САЩ продължават да се застъпват за това Армения и Турция да предприемат стъпки с цел създаване на мирни и продуктивни отношения, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, предаде ИТАР-ТАСС.

Говорейки в сряда на слушания в подкомисия на американския Конгрес, Клинтън заяви, че президентът Барак Обама решително подкрепя усилията на Турция и Армения, насочени към нормализиране на двустранните отношения. Според нас нормализирането на отношенията за бъдещите поколения арменци и турци е изключително важна цел, заяви Клинтън.



Тя се въздържа от използването на думата "геноцид" за описание на трагичните събития през 1915 г. в Османската империя, в резултат от които загинаха 1,5 милиона арменци.

САЩ признават събитията през 1915 г. като едно от най-страшните зверства през 20-ти век и на всеки 24 април американският президент почита паметта на жертвите и изразява солидарност с арменския народ, каза Клинтън. Тя подчерта, че САЩ призовават за пълно, откровено и справедливо признаване на фактите, отнасящи се до чудовищните събития през 1915 г. в Османската империя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар