27.04.12 г.

Мълчанието за арменския геноцид е срам!

Изявление на Гражданското Общество за Реална Демокрация – ГОРД във връзка с 24 април, Международният ден за отбелязване на Арменския геноцид

Търпеливо изчакахме два дни, за да видим дали по някакъв начин държавата България и

политическата класа на държавата България ще отбележи 24 април.

Денят, с който свързваме първото масово престъпление срещу човечеството в най-новата история.

Нищо! Срамно нищо. Нито от официалните среди, нито от парламентарно представените политически сили.

От 24 април 1915 година до края на 1917 –а над 1 милион арменци са избити, а над 500 хиляди прогонени от родните им места. Тогавашното Царство България отваря границите си и спасява десетки хиляди арменски семейства и това му прави чест.

Днешната държава България отказва да признае този факт, участвайки в циничния спор дали избиването на арменците трябва да се нарича геноцид, или не. Страхувайки се да не развалят отношенията си с Турция , днешните ни политици отказват публично да признаят събития, пряко свързани с историческата ни съдба.

Нашата, на Европа и световната. Защото избиването на арменците „проправя пътя” и на Холокоста, и на Катин, и на червените кхмери, и на културната революция в Китай.

Това е престъпление срещу човечеството, повторило се след това в Уганда, Босна и Херцеговина, Серебреница…Не случайно, през 1939-а година Хитлер казва: „Някой спомня ли си избиването на арменците?”.

Непризнаването на Геноцида над арменците е непризнаване и на горчивата историческа съдба на българите от Одрин и Беломорието, която е трагично сходна с тази на арменците.

Мълчанието на българската държава и на българската политическа класа не е мълчание в знак на почит и памет, а мълчание от срам.

Ние в ГОРД, също държим на добросъседските отношения с Турция и се отнасяме с разбиране към официалната позиция на турската държава. Но това не ни пречи на днешния ден да се обърнем към комшиите с думите на Онзи, когото те наричат Иса, а ние Иисус: „Истината ще ви направи свободни”.

Истината за арменския геноцид наистина ще ни направи свободни. От срама, от страха, и от греховете на дедите ни.

Памет за милион и половината арменски души и съдби!

ГОРДи сме с всички българи, които на 24 април дадоха знак на съпричастност със съдбата на арменците и измиха срама на официална България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар