30.08.10 г.

ТУРСКАТА ПОЛИЦИЯ ЗАБРАНЯВА НА АРМЕНЧЕТА ДА СЕ МОЛЯТ В ЦЪРКВАТА “СВЕТИ КРЪСТ” НА О. АХТАМАР (ВИДЕО)

Турските власти се готвят много активни за церемонията по откриването на църквата “Свети Кръст” на остров Ахтамар в езерото Ван на 19 септември, представяйки това на целия свят като проява на добра воля. В същото време, турските органи на реда забраняват на арменски деца да се молят в храма, построен от дедите им.


Тръгналите преди няколко дни на поклонение в Западна Армения членове на отбора-победител в телевизионния конкурс “Арменски рицар” се върнаха от Турция с обида в душите. В църквата “Свети Кръст” турски полицаи им забранили да се помолят.

В разговор с кореспондента на Арменски новини - NEWS.am създателката и водеща на телевизионната игра “Арменски рицар” Карин Тоноян разказа, че не им е било позволено дори паленето на свещ.

“Докато бяхме в “Свети кръст”, ние си купихме свещички, за да ги запалим в храма, но турските полицаи ни забраниха под предлог, че “това е музей и паленето на свещи отлага сажди по стените му”.  Тогава казах на децата да застанат със запалени свещи в центъра на храма, за да не вредим и замърсяваме стените и започнахме да пеем и да се молим. Тъкмо започнахме да се молим и към нас се приближи полицай, който започна да ни крещи, моментално да млъкнем и да напуснем църквата. Но децата продължиха да пеят. По молба на представителя на туристическата агенция, който беше с нас, напуснахме храма, защото полицаят беше силно ядосан и изпрати човек, който да повика друг полицай” - каза Карин Тоноян.

“Цялата група плачеше, беше изключително обидно, самата аз никога не съм изпитвала такава обида”, - негодувайки каза водещата на предаването “Арменски рицар”, добавяйки, че турските полицаи им забранили и да прикадят с тамян гробищните плочи и хачкари зад църквата.

“От Бердзор (Планински Карабах) взехме със себе си тамян. С децата започнахме да палим огън пред хачкара, за да окадим с тамян, но турският полицай се доближи до нас и крещейки настъпа с крак тамяна, - каза Карин Тоноян и добави: - Това, че на 19 септември над църквата  “Свети кръст” ще се издига кръст и ще се отслужи литургия е само един спектакъл: никой арменец, имащ усещане за собственото си достойнство не бива да приема участие в този фарс.”

В заключение тя добави, че на участниците в “Арменски рицар” им е било забранено да танцуват пред църквата с арменското знаме в ръце.

Ще отбележим, че миналата година, победителите в телевизионната игра “Арменски рицар” също бяха на екскурзия из Западна Армения. Те посетиха една от църквите в Ани, заедно със свещенник те се опитаха да направят служба по благославяне на гроздетом но и тогава турски полицаи ги обградиха и им забраниха провеждането на ритуала.



Превод на текста: ФЛОРА АГОПЯН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар