10.08.10 г.

В ГРАД СОФИЯ БЕ УЧРЕДЕН КОМИТЕТ ЗА АРМЕНСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ „ХАЙ ТАД” – БЪЛГАРИЯ

София, 23. 01. 2010 г.

На 23 януари в столичния хотел „Родина” бе проведено първото събрание по повод основаването на комитета за арменски изследвания „ХАЙ ТАД”- България.

Над 100 души от цялата арменска общност в страната участваха в учредяването му и дадоха своя глас при приемането на устава на сдружението.



Бившият министър на образованието и науката в Армения Левон Мкртчян, член на локалните клонове на „ХАЙ ТАД” и „Дашнакцутюн”, също пристигна в България по повод на събитието. ”Признаването на Геноцида над арменския народ и постигането на нужните компенсации, признаването на Джавахк и Нагорни Карабах, организиране на Диаспората, както и обединяване на всички арменски сили по света са четирите основни победи, които „ХАЙ-ТАД” трябва да извоюва,” коментира той. Съветникът към Арменското посолство в България Хасмик Даштоян го подкрепи като изрази виждането си, че признаването на геноцида днес е въпрос на държавна политика.

Част от мрежата на „ХАЙ-ТАД” по света, националният комитет си поставя за цел да допринесе за изграждането на гражданско общество на принципите на зачитане на правата и свободите на малцинствата в България, в частност на лица от арменски произход и членове на техните семейства.

За членове на управителен съвет бяха избрани Сахак Чалъкян, Крикор Паносян, Варнатуш Топакбашян, Хайгашот Агасян и Агоп Гарабедян. Първото мандатно ръководство ще има възможността да докаже уменията си в рамките на 1 година.

Комитетът ще се занимава с изследването и разпространението на арменските духовни и културни ценности и история, както и осигуряването на защита и гарантирането на интересите и правата на членовете на общността. При случаи на етническа омраза и дискриминация, ще се гарантира тяхната сигурност и юридическа защита.

Сред средствата си за поощряване на арменската култура и традиция са издаването на книги и списания, създаването на читалища и музеи, организирането на изложби, лекции, семинари и конференции.

Арменският комитет ще поощрява таланти, като създава възможност на юноши и младежи да продължат образованието и специализацията си в областта на арменския език, култура и история. Автори и културни дейци, посветили работата си на арменския етнос, ще получат подкрепата на „ХАЙ ТАД”- България при издаването и поляризирането на творбите си.

Със специални обучения новите кадри и доброволци ще получат необходимите знания, за да помагат активно на дейностите по различните проекти.

Посредством организирането и участието в медийни изяви организацията ще представя най-новото в своята работа.

Люси Сетиян
http://armengenocide.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар