9.08.10 г.

ДОБРЕ ДОШЛИ

Скъпи членове на КАИ „Хай тад”, съмишленици и приятели,

В историята на човечеството няма по-страшно престъпление от избиването на цял един народ, с цел пълното му унищожаване и прочистване на изконната територия, на която той живее. По-непростимото и недопустимото от политическа и морална гледна точка е може би непризнаването на факта на геноцида.


„Хай тад” е движение, възникнало още в края на XIX-и век и официализирано през 1965 г. Днес това е международна арменска структура, която действа в множество държави по света, има свои официални офиси в Вашингтон, Брюксел, Москва, Париж, Атина, Бейрут, Ереван, Кордоба и другаде. Целта на обединението, в което членуват стотици хиляди арменци и хора, които не са от арменски произход, е да се даде широка гласност на трагичните събития от 1915-1922 г. в Османската империя, довели до физическото изтребление и гибелта на близо милион и половина арменци. Благодарение на активната лобистична дейност на „Хай тад” и неговите членове, днес над 22 държави от различни континенти и над 40 американски щати, както и много международни институции, са признали Геноцида над арменците като безспорен исторически факт.

Ставайки част от голямото семейство на „Хай тад” по света, задачата на Сдружението в България е да работи в същата посока, за да се популяризират идеите на структурата, която днес има доста по-широк диапазон на работа. Освен да бъде признат фактът на Геноцида над арменците у нас, КАИ „Хай тад” има за цел да работи за повишаване на авторитета на Армения, Планински Карабах и арменците, да разпространява достиженията на арменската култура и изкуство, да разказва за историята на арменския народ, да популяризира имената от миналото и днес, допринесли за просперитета на арменския народ и дали своя принос за културното и цивилизационно бъдеще на света.

Като съпредседатели на КАИ „Хай тад”-България, се обръщаме към всички наши сънародници и симпатизанти, към нашите български приятели, с вярата, че заедно, гледайки в една посока, ще успеем да постигнем общите си цели и да направим България част от цивилизованата международна общност, която осъжда престъпленията срещу човечеството по адекватен начин. Ще приветстваме всяка съгласувана с ръководството на Сдружението ни инициатива, която би ни доближила до реализирането на нашите идеи.

Съпредседатели на КАИ "Хай Тад" - България
Г-жа Вартануш Топакбашян
Г-н Сахак Чалъкян

Няма коментари:

Публикуване на коментар