12.04.12 г.

ЕС и източните съседи ще работят заедно за по-добра парламентарна демокрация

Източник: ДНЕВНИК

Кристиан Вигенин е съпредседател на
Асамблеята от страна на Европарламента.
[© European Parliament - Audiovisual Unit]
Европейският съюз и източноевропейските му съседи трябва да работят съвместно, за да подобрят качеството на парламентарната демокрация и да допринесат за по-свободни и честни избори в близките на ЕС държави. Това заявиха представители на страните на откриването на втората редовна сесия на Парламентарната асамблея Евронест в Баку, предаде пресслужбата на Европейския парламент.


Евронест е многостранна платформа за сътрудничество между Европарламента и парламентите на Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна. Тя се състои от 60 евродепутати и по 10 народни представители от всеки национален парламент на петте източноевропейски държави партньори на ЕС.

"Тази среща тук е още един повод да помислим за възможностите на демокрацията", каза българският евродепутат Кристиан Вигенин, който е съпредседател на Асамблеята от страна на Европарламента. Думите му бяха свързани с предстоящите парламентарни избори в Армения, Грузия, Украйна и Беларус

Вигенин допълни, че те са "предизвикателство, но също така и възможност за нашите съседи да затвърдят своите позиции сред европейските демокрации". Според него засиленото участие на евродепутати е знак за развиващите се отношения с източните съседи.

Във видео обръщение председателят на Европарламента Мартин Шулц определи Беларус, който не е член на Асамблеята, като "последната жестока диктатура" сред източноевропейските съседи на ЕС. Той продължи с думите, че се надява "един ден свободно избрани представители на Беларус да се присъединят".

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле подчерта, че "Евронест не е просто още една институция, създадена под знака на Източното партньорство". В този смисъл той заяви, че ролята на парламентите е да "запазят правителствата отговорни и да прокарват реформи", като Асамблеята е реален инструмент за засилване процесите на демократизация в източноевропейските съседи на ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар