19.03.12 г.

Разузнаването е знаело за убийството на Динк

Източник: Съюз на българските журналисти

Адвокати и роднини на журналиста Хрант Динк
обявяват на пресконференция в Истнабул съмненията си,
че турското разузнаване е знаело за убийството му,
но не го е предотвратило
Адвокатите на семейството на убития турски журналист от арменски произход Хрант Динк поискаха да бъдат разследвани архиви на клоновете на турската разузнавателна служба МИТ в Истанбул и Трабзон.


Целта е според адвокатите да бъде установено защо разузнаването не е успяло да предотврати убийството на Динк, съобщава турското англоезично издание "Тудейс заман".

"Досега не е ставало въпрос за някаква отговорност на МИТ, въпреки че е институция, която, разбира се, е знаела за заплахите за живота на Хрант Динк. МИТ обаче остана извън разследването на убийството", казаха адвокатите на убития журналист на пресконференция.
Според адвокатите очевидно служители на МИТ в Трабзон не казват истината, когато твърдят, че не са получавали информация, свързана с планове за убийството на Динк, тъй като за това са знаели дори обикновените хора в градчето Пелитли в окръг Трабзон, откъдето е физическият извършител на убийството - Огюн Самаст.
Хрант Динк бе убит на 19 януари 2007 г. пред редакцията на ръководения от него турско-арменски вестник "Агос" в Истанбул. Физическият извършител на убийството Огюн Самаст, член на крайнонационалистическа групировка в окръг Трабзон, бе осъден през юли 2011 г. на 22 години и 10 месеца затвор. При извършването на престъплението Самаст е бил 17-годишен.

През януари турски съд произнесе присъда по делото, според която убийството не е било извършено от организирана структура и от 19 подсъдими осъди единствено Ясин Хаял, подбудител на престъплението, на доживотен затвор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар