18.03.12 г.

Германия в шок от “Толерантност” за Реджеп Ердоган

Източник: в. ТРУД

Автор: Ваня Енчева, Берлин

Демонстрант показва лика на турския премиер
Реджеп Ердоган като вампир.
Над 20 хиляди души демонстрираха снощи
в Германия срещу очакваното
посещение на Ердоан.
То обаче беше отменено след гибелта на
12 турски военни при катастрофа
на хеликоптер в Афганистан вчера.
Присъдената на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган германска награда за толерантност, човеколюбие и откритост към света хвърли страната в шок. Живеещи във ФРГ арменци, кюрди и алевити обявиха начало на масови протести.


Призът в категория “Европа” ще бъде връчен днес на тържество в голямата градска зала на град Бохум. Ердоган ще получи високото отличие от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

В останалите категории са отличени шведската кралица Силвия, бившият германски президент Хорст Кьолер, известната актриса Кристиане Хьорбингер и водният дизайнер Волфганг Йоп.
Заради протестите по наградата за Ердоган журито бе принудено публично да обясни мотивите си. “От години г-н Ердоган полага усилия за демократични реформи в Турция. Той получава наградата за тази си заслуга, а и като знак за отличните германо-турски отношения. Турция е важен партньор на Германия и Европа”, се посочва в съобщението.
Критиците обаче припомнят, че при визитите си в Германия Ердоган зове турското малцинство да не се интегрира в обществото, защото това било асимилация. Не се подминава и фактът, че редица турски журналисти и писатели с критични пера са преследвани и арестувани.

“Тази награда повдига редица въпроси и е повече от съмнителна”, заяви вчера лидерът на зелените и депутат в Бундестага Джем Йоздемир, самият той с турски корени. Според него в Турция свободата на печата е силно ограничена, а етническите и религиозните малцинства като алевитите са подложени на произвол и натиск. От Централния съвет на арменското дружество обявиха: “Открито протестираме срещу присъждането на наградата на Ердоган. Той символизира точно обратното.”

На критика бе подложен и изборът на Шрьодер за връчване на наградата. В открито писмо известният писател Ралф Джордано го жигосва: “Вие нарекохте Путин кристално чист демократ. Още по-лошото е, че сега сте готов да славословите и почитате един политик (Ердоган - б. р.), отричащ геноцида срещу арменците.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар