19.01.11 г.

ПЕТ ГОДИНИ ПРЕДАВАНЕ „ИЗГНАННИЦИ КЛЕТИ” ПО ТЕЛЕВИЗИЯ СКАТ

Националната родолюбива телевизия СКАТ често засяга въпроса за Геноцида на арменския народ в Османската империя и клейми нейните извършители. В редица предавания водещите журналисти в нея настояват за признаването на Геноцида от страна на съвременна Турция и от страна на българската държава. Сега имаме повод да поздравим тази телевизия и поради един своеобразен нейн юбилей.


През месец януари се навършват пет години от началото на предаването «Изгнанници клети» по Национална телевизия СКАТ. За този период са излъчени над 250 предавания и съответните им повторения, посветени на Геноцида на арменския народ, осъществен от Османската империя и последствията от него. Обширният тематичен диапазон включва теми за причините, подготовката и варварските жестокости при провеждането на Геноцида, виновните лица от Младотурското правителство, планирали този един от най-позорните актове в световната история, последствията от Геноцида, съдбата на сираците, както и борбата на арменския народ за признаване на този срамен исторически факт, разобличаване на съвременното турско държавно ръководство и продажните историци, които отричат историческия факт и манипулират световното обществено мнение. Отделено е място на признаването на Геноцида както в различни щати, общински управи и парлементи на чужди държави, така и ескалиращият процес на признаване от редицата български общински съвети. Застъпват се и теми за борбата на народа на Планински Карабах за независимост и международния процес за урегулиране на конфликта, разобличават се лъжите на азерската страна във връзка с този конфликт, следи се развитието на процеса за урегулиране на взаимоотношенията между Армения и Турция, и съответните турски манипулации по въпроса. Застъпват се теми, свързани с вековните исторически връзки и симпатии между българи и арменци, приносът на арменците за икономиката, културата и военното дело на България, както и общественият и културен живот на арменската общност в България.

Всяко предаване е придружавано с хубава арменска музика или танц, както от изявени чужди изпълнители и състави, така и от наши самодейци и професионалисти.

Проф. Гаро Мардиросян
Д-р Сергей Манасарян
проф. Божидар Димитров - историк
Като участници и събеседници в «Изгнанници клети»досега са гостували видни български учени, общественици и политици като проф. Станислав Станилов, проф. Божидар Димитров, проф. Петър Константинов, проф. Петър Добрев, проф. Светозар Елдъров, доц. Тодор Мишев, митрополит Кирил Варненски, общественият деец и писател-арменист д-р Петър Голийски, съветникът от СНС Христо Ангеличин, дипломатът Иван Иванчев, туркологът Любомир Желев, журналистите Стефан Солаков, Димитър Аврамов, Цветана Паскалева и Магдалена Ташева, оперният певец Цветан Цветков и други. От арменска страна - проф. Саркис Саркисян, проф. Рупен Крикорян, проф. Артин Потурлян, проф. Гаро Мардиросян, ст.н. с. Агоп Гарабедян, преподавателката от Софийски университет Еожени Сакъз, журналистите Вартануш Топакбашян и Гаро Хайрабедян, обществениците Пол Боварян, Ончо Киразян, Севда Севан - писателка и дипломат, композиторът Хайгашод Агасян, етнографът Сирануш Таниелян и други. Гостували са и известни общественици и от чужбина: Ани Пилибосян от Франция и Хованнес Анастасян от Белгия. Преди да отпътува окончателно от България, впечатляващо участие имаше и посланикът на Република Армения д-р Сергей Манасарян.

Предаванията «Изгнанници клети» се гледат не само в страната, а благодарение на сателитните технологии, и извън нея – в Европа и Канада. Отзивите от там са много добри.

Излишно е тук да представям и оценявам водещия на «Изгнанници клети» инж. Михран Бохосян. Добре познатият не само на арменската общност журналист, писател и поет, преводач, режисьор и постановчик, сценарист има изключителни заслуги за цялостния живот на арменците в България и за повишаването на авторитета й пред българската общественост. Но според мен историческата заслуга на г-н Бохосян е именно това предаване.

През 2008 г. по повод тригодишнината на «Изгнанници клети» журналистът Гаро Хайрабедян определи във в-к „Ереван” предаването като уникално в световен мащаб. Факт е, че и в САЩ и в някои други страни има редовни радио и телевизионни предавания на „арменска тема”. Но всички те са изцяло или поне частично финансирани с „арменски пари”. Докато «Изгнанници клети» вече пет години се реализира без никаква финансова подкрепа от арменски организации, фондации, частни лица и т.н.

Другите български, «национални» и други телевизии отделят за нашата, арменската тематика секунди. На най-светли дати и на най-трагични събития – общо няколко минути на година. Дори приветствията на духовните ни водачи за Рождество Христово и за Великден се изтласкват в късни часове, почти преди полунощ. А да не говорим за святата и болезнена за всеки арменец тема за Геноцида. Пълно мълчание! А ние – българските арменци – не заслужаваме това! Без излишна скромност трябва да заявим, че спадаме към най-добрата част на българското общество – нещо което са декларарили висши български управници и велики българи от много десетилетия насам. Давали сме живота си и сме проливали кръвта си във войните на България, имаме приноси в развитието на индустрията и занаятите в България, участваме активно във всички сфери на живота – стопанство, наука, изкуство, спорт... Единствено телевизия СКАТ, и то не само чрез предаването «Изгнанници клети», информира обществото за нашите проблеми. За тези изминали 5 години благодарение на СКАТ „арменската тема” е била в националния ефир повече от 130 часа. Нещо повече, единствена от българските медии Национална телевизия СКАТ застана безрезервно зад нас в справедливите ни искания за признаване на Геноцида от страна на България.

Според мен «Изгнанници клети» е едно от най-интелегентните предавания на телевизия СКАТ. Езикът и тонът на водещия Михран Бохосян са умерени и точно затова постигат максимално целта си. Няма обидни квалификации, няма заяждания на дребно, липсва агресия. Неща, които не са рядкост за някои други предавания на тази телевизия. И за съжаление съвсем не само на тази телевизия.

Както в София, така и по време на честите ми пътувания из България с голямо задоволство забелязвам, че това предаване се следи от значителна част от българското общество. При това съвсем не от лумпени, както някои се опитват да изкарат зрителите на СКАТ.

За съжаление много от големите, и вече не само големи, кабелни оператори в България не предлагат програмата на СКАТ. И за още по-голямо съжаление техният брой се увеличава. Естествено затова може да има редица причини, но предполагам, че всеки се досеща за главната от тях.

В тези юбилейни дни отправяме нашата дълбока благодарност и признание към г-н Михран Бохосян и към целия екип, реализиращ предаването. Пожелаваме им здраве и сили, за да продължат и занапред все така успешно святото си патриотично и човеколюбиво дело.

Благодарим сърдечно и на ръководството на Национлна телевизия СКАТ в лицето на собственика й г-н Валери Симеонов и на управителя на софийското студио г-н Данчо Хаджиев, чиято идея и инициатива е това предаване, като им пожелаваме нови успехи в родолюбивата им дейност.





                                             Проф. Гаро МАРДИРОСЯН
 

1 коментар:

  1. Дълбоката ни благодарност и признание към инж. Михран Бохосян, уважаеми професоре, катастрофират като се срещаме и прочитаме доносите му като агент на Шести отдел на Държавна сигурност, както и като си спомним, че десетки години работеше като цензор в редакцията на вестник "Ереван" и не допускаше да се появи по страниците информация за Сумгаит и Карабах!!!

    ОтговорИзтриване