3.04.12 г.

Тигран Саргсян: България и Армения ще работят за задълбочаване на икономическите отношения между двете държави

Източник: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Премиерът Бойко Борисов се срещна с арменския си колега в Ереван

„Настоящото посещение на българската правителствена делегация в Армения е стимул за по-нататъшното развитие на икономическите отношения между двете страни“.

Това заяви министър-председателят Тигран Саргсян след срещата си с премиера Бойко Борисов, проведена днес в столицата Ереван. Първа стъпка в тази посока ще бъде провеждането на двустранен бизнес форум в София, по време на предстоящото посещение, уговорено днес с г-н Саргсян. Конкретната дата ще бъде насрочена след приключването на изборите за Национално събрание в Армения през м. май тази година.
Според премира Бойко Борисов в рамките на подобен бизнес форум могат да бъдат договорени възможностите за сътрудничество и увеличаване на стокооборота между двете държави. „Днес обсъдихме пускането на въздушна линия София-Ереван, която обаче смятаме, че не може да бъде ефективна, без участието и на трета страна“, заяви г-н Борисов. Според него основната област, в която може да бъдат реализирани конкретни стъпки и да се работи за задълбочаване на сътрудничеството е туризмът.“Уникалните културни и исторически обекти в нашите две страни , а и в съседни, предоставят редица възможности за развитие на туризма“, допълни г-н Борисов. Според него Армения трябва да работи активно и за премахването на визовия си режим, което още повече би допринесло за задълбочаване на икономическите отношенията. „За Армения България е огромен шанс за излаз в Европа, ние сме вратата на Изтока към Европа, но и крайната точка на запада към Изтока и с това можем да бъдем изключително полезни“, подчерта г-н Борисов.

„Бих искал да отбележа, че с голям интерес изучаваме опита на България в процеса на евроинтеграция на страната.Благодарни сме за предложението да се възползваме от вашия опит при провеждането на реформите в посока на развитието на интеграционните процеси, които надявам се, ще бъдат полезни и за нашата държава“, заяви министър-председателят Тигран Саргсян.

По време на разговорите българският правителствен ръководител изрази подкрепата на страната ни за европейската интеграция на Армения и заяви готовността за съдействие и експертна помощ в този процес. „Ние и сега работим активно в рамките на ЕНП, където сте асоцииран член“, припомни г-н Борисов. Друга тема, обсъдена по време на срещата между двете делегации, беше ситуацията в Сирия. Премиерът Борисов още веднъж изрази категоричната позиция на България и ЕС против режима и насилието над населението в Дамаск.

В рамките на официалното посещение в Ереван бяха подписани междуправителствено Споразумение за сътрудничество в областта на труда и социалната политика и Договор за сътрудничество между Арменския държавен педагогически университет "Х. Абовян" и Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Г-н Борисов определи договора между двете висши училища като инвестиция в бъдещето на Армения и България. Към момента СУ „Св.Климент Охридски“ предлага възможности за обучение в специалност „Арменистика“. „Ще продължим да обучаваме студентите, да осигуряваме изплащането на стипендии, защото това е инвестиция в бъдещето на двата народа“, допълни българският министър-председател.

По-рано днес българската делегация посети Мемориален комплекс Цицернакаберд, където беше поднесен венец.

В парка на комплекса, след посещението в музея, г-н Борисов участва в церемония по засаждане на дърво.

Около музея има посадени дървета от различни държавници, които са го посетили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар